Általános tudnivalók

VITAMINOK:

A vitaminok olyan szerves anyagok gyűjtőneve, amelyek szükségesek az emberi és az állati szervezetek normális működéséhez.
Szükségesek az emberi és állati szervezetek egészségének, és teljesítőképességének fenntartásához.
Esszenciális-létfontosságú vitaminok a WHO és a FAO szerint az emberi szervezet számára az alábbiak:

  • A; B1; B2; B6 (nem egységes anyag)
  • B12; nikotinsav (amid)
  • Folsav
  • D, és C-vitamin

Itt szeretném kihangsúlyozni az esszenciális- létfontosságú fogalmak lényegét! Ezeket a vitaminokat az emberi szervezet nem szintetizálja-nem képes előállítani, tehát csak:

53-2 (1)
  • TÁPLÁLÉKKAL zöldségekkel, gyümölcsökkel
    (és nem kémiai labdacsokkal, vagy kémiai porok, cseppek formájában)
  • A MEGFELELŐ MENNYISÉGBEN
  • MINDEN NAP
  • MEGFELELŐ ARÁNYBAN kell, hogy felvételre kerüljenek.

Már napi néhány milligram (mg) is elegendő ahhoz, hogy segítségükkel szabályozni lehessen a tápanyagok:

  • szénhidrátok
  • zsírok
  • fehérjék
  • ásványi anyagok

értékesítését, hasznosítását. A felsorolt tápanyagok csak a vitaminokkal kiegészítve válnak teljes értékű tápanyagokká.

A vitaminok szerkezeti - molekuláris képleteinek feltárása lehetővé tette szintetizálásukat, gyártásukat vegyipari (gyógyszeripari) vállalatoknál. Összehasonlítva a szintetikus vitaminok fiziológiai hatásait a természetes vitaminokéval, számtalan kísérlet bizonyította, a természet által előállított vitaminok többszörös fölényét a szintetikus vitaminokkal szemben.

A természetes vitaminok fölénye Pl.:

  • salátákban
  • zöldségfélékben
  • gyümölcsökben

ezekben nagy mennyiségben előforduló hordozó anyagok:

  • oxidázok (redoxidázok)
  • fehérjék
  • aminosavak
  • enzimek
  • nyomelemek

A hordozó anyagok kellő mennyiségben vannak jelen, melynek köszönhetően ezek az összetevők elősegítik a vitaminok felszívódását, az emberi szervezet valamennyi sejtjébe való eljuttatását (szétoszlatását), és nem utolsó sorban biztosítják a fiziológiai hatások kifejtését.

A fent említettek minden kétséget kizárva, tudományos igényű megállapítások.

Mivel minden kutatási folyamat egy tudományos kérdésfelvetéssel kezdődik, vegyünk bátorságot, és kérdezzük meg a gyógyszergyárak termékfejlesztőit.

Miért nem állítanak elő olyan vitamin készítményeket, amelyekben a vitamin mellett jelen vannak a vitamin felszívódását és fiziológiai hatásukat garantáló kísérő anyagok? (oxidázok, redoxidázok, fehérjék, aminosavak, enzimek és szerves nyomelemek)

Erre a kérdésre csak egyetlen-egy elfogadható válasz létezik:

  • Ezeket az anyagokat képtelenség tablettákba bevinni, mert elvesztenék biokémiai funkciójukat, mert a gyártási folyamat során denaturálódnak, inaktiválódnak.

Ha figyelembe vesszük az esszenciális- létfontosságú vitaminok napi szükségletét, megdöbbentő eredményre jutunk:

  • A -vitamin: 0,75 mg/ nap
  • B1 -vitamin: 0,75 mg/ nap
  • B2 -vitamin: 0,6 mg/ nap
  • B6 -vitamin: 2-4 mg/ nap
  • B12 -vitamin: 2µg 0,002 mg/ nap
  • Nikotinsav(niacin) 18 mg/ nap
  • Folsav : 50-100 µg 0,05-0,1 mg/ nap
  • D -vitamin: 2,5µg 0,0025 mg/ nap
  • C -vitamin: 120-200-400 mg / nap

Egészségi állapot függvényében megállapított mennyiségek.

Ha arányítjuk a felsorolt vitaminok napi szükségleteit a C- vitaminhoz,
akkor az alábbi eredményeket kapjuk:

C      120mg

--  = ---------- = napi C -vitamin szükségletünk 160 x nagyobb A -vitamin
A     0,75mg        szükségletünknél

C      120mg
-- = ------------ = napi C -vitamin szükségletünk 60 000 x nagyobb, mint B12 vitamin
B12  0,002mg       szükségletünk

Próbáljunk meg magyarázatot találni ezekre a furcsa adatokra!

Hívjuk segítségül az orvosi laboratóriumi, analitikai analízisek eredményét, hogy megtudjuk létfontosságú belső szerveink mennyi C- vitamint tartalmaznak:

24020597
  • agy: 150 mg/ kg
  • mellékvese: 400 mg/ kg
  • vese: 50 mg/ kg
  • szemlencse: 250 mg/ kg
  • máj: 150 mg/ kg
  • hasnyálmirigy: 150 mg/ kg
  • szív: 50 mg/ kg
  • mitokondriumok: 300 mg/ kg
  • agyalapi mirigy/hipofízis 150 mg/ kg
  • Figyelem! A fehérvérsejtek, aszkorbinsav (C-vitamin) tartalma (igénye) a legnagyobb az emberi szervezetben. A fehérvérsejtek fontos szerepet játszanak a szervezet: védekező reakcióiban, fertőzések elleni védelemben, immunreakciókban, allergiás folyamatokban.

Ezen adatok alapján feltehetjük az alábbi kérdéseket:

A;    a C- vitaminnak csak antioxidáns tulajdonsága van?

B;    a természet, vagy nevezzük Teremtőnek (Istennek) több millió éves hol többé, hol kevésbé sikeres tervezői, mérnöki munkával megteremtette az élővilágot, melynek működési elve-elvei eddig átfogóan még meg nem határozott nagyon érzékeny egyensúlyú kémiai kölcsönhatásokon alapulnak!

A természet/ Teremtő vajon miért, és főként miért eltérő mennyiségben halmozta fel a C- vitamint a létfontosságú szerveinkben, és miért nem egy másik antioxidánst, mint például:

  • E -vitamin
  • Karotinoidok
  • Szelén
  • Folátok ( Folsav származékai)
  • Flavonoidok (antocianinok)
  • Fitoösztrogének
  • Glükozinolátok

A válasz csak az lehet, a C- vitaminnak nem csak antioxidáns hatást kell tulajdonítani.

A  C-vitamin jelenleg bizonyítható antioxidáns (szabadgyök fogó) tulajdonságán túl:
- hormon, - enzim szintéziseket biztosító, oxidációs- redukciós folyamatok keretén belül a biokémiai folyamatok, valamint a folyamatok egyensúlyi kölcsönhatását is szabályozza.

A továbbiakban az esszenciális- létfontosságú vitaminok csoportjából csak a C - vitaminnal kapcsolatos

  • tudománytörténeti
  • fiziológiai hatásokkal foglalkozó
  • valamint a Siculus-Chem Kft kutatási eredményeivel, saját kutatási eredményeimmel kapcsolatos adatokat szeretnénk Önökkel megosztani.

Tovább: A tudománytörténetre